נקודות חן - יותר מסתם נקודות על העור

דמות אישה עם נקודת חן אייקונית בפנים – דוגמה לנקודות חן הקשורות ליופי

נקודות חן, או בשמן השני שומות (כן, תתפלאו לדעת שני המושגים מתייחסים לאותו הדבר), הן תופעה על גבי העור אשר שכיחה ביותר. לרוב המוחלט של האנשים בעולם יש לפחות כמה נקודות חן על גופם, והן יכולות להופיע בכל שלב בחיים ובכל מקום בגוף. מעבר להיותן מאפיין פיזיולוגי ביולוגי, נקודות חן טומנות בתוכן היסטוריה ארוכה ורבת משמעות תרבותית עשירה וידועה.

תוכן עניינים

רקע ביולוגי

נקודות חן נוצרות כתוצאה מהצטברות של תאים הנקראים מלנוציטים, אלו התאים האחראים על ייצור פיגמנט המלנין, אשר הוא זה המעניק לעור את גוונו. הצטברות של תאים אלו יכולה להתרחש בכל השכבות השונות של העור (אפידרמיס ודרמיס), זה גם מדוע נקודות חן מופיעות על גבי העור במגוון רחב של צבעים, גדלים וצורות שונות.

סוגים של נקודות חן:

  • נקודת חן מולדת – כאן מדובר בנקודות חן המופיעות כבר בשלב לידה או בשנה הראשונה בחיי התינוק. נקודות חן אלו יכולות להיות קטנות או גדולות, ובמקרים חריגים הן אף עלולות לכסות אזור נרחב על עורו של התינוק.
  • נקודת חן נרכשת – אלו הן הנקודות חן הנפוצות ביותר. כפי שכבר הבנתם מהשם שלהן, מדובר בנקודות חן המופיעות במהלך החיים, בדרך כלל עד סביבות גיל 40. נקודות אלו נפוצות הרבה יותר מנקודות חן מולדות, אך לרוב הן נוטות להיות קטנות יותר ובעלות גוון כהה יותר.
  • נקודות חן דיספלסטיות – נקודות חן אלו הן בעלות הסיכון הגבוה היותר להתפתחות מלנומה. לכן הן גם דורשות מעקב קפדני אצל רופא העור. המאפיינים של נקודות חן דיספלסטיות הינם: מראה לא אחיד, גבולות לא סדירים (אסימטריים) ובעלות גוונים שונים.
  • נקודות חן אדומות – מכונות גם המנגיומות – אלו נגעים אשר נוצרים מכלי דם קטנים ברקמות העור, וכדאי להכיר את ההבדלים והמאפיינים שלהן במאמר המלא על נקודות חן אדומות.
סוגים שונים של נקודות חן – שטוחות, בולטות, כהות ובהירות – כפי שנראים בעור אמיתי
התמונה מציגה מגוון סוגים של נקודות חן – מגוונים כהים ועד סגלגלים, בגבהים וגדלים משתנים

רקע רפואי

ברוב המקרים (יותר נכון ב99% מהם), נקודות חן בעור הינן שפירות ואינן מהוות סכנה בריאותית. אך יחד עם זאת, חשוב כמובן להיות מודעים לסימנים מחשידים לשינויים בהן, שינויים אלו עלולים להצביע על סימנים מקדימים של התפתחות מלנומה (סרטן העור). לצורך הבנת החשיבות של גילוי מוקדם של נקודות חן חשודות, מומלץ לעיין במדריך המקיף של האגודה למלחמה בסרטן, המספק מידע עדכני על סימני האזהרה והצעדים שיש לנקוט. סימנים מחשידים אלו הינם:

  1. צורה – נקודת חן אשר בעלת צורה אסימטרית.
  2. גבולות – גבולות לא ברורים או מטושטשים.
  3. גוון – נקודת חן המכילה ברקמותיה ובמראה החיצוני שלה גוונים שונים ולא גוון אחיד.
  4. קוטר – נקודת חן גדולה בקוטר של 6 מ"מ ומעלה.
  5. שינויים – כל שינוי בגודל, בצורה או בצבע של נקודת החן.

במקרה בו אתם מזהים חשד כזה או אחר בנקודת חן מסוימת, אזי יש לפנות לרופא עור לצורך בדיקה מעמיקה. זכרו, ערנות מצילה חיים.

היסטוריה ומשמעות תרבותית של נקודות חן

באם לא ידעתם.. אזי לאורך ההיסטוריה, נקודות חן זכו למשמעויות שונות בתרבויות שונות. בזמנים מסוימים ובאזורים שונים ברחבי הגלובוס, נקודות החן נתפסו כסימן ליופי, לפעמים כסימן למזל, ולעיתים אף כסימן המנבא רעות. לדוגמא, בתקופת יוון העתיקה, נקודות חן היו נחשבות כסימן ליופי. ואילו בימי הביניים, נקודות חן נחשבו באזורים מסוימים לסימן של מכשפות. לעומת זאת, במאה ה-18, נקודות חן היו מעין טרנד אופנתי. לפיכך, נשים רבות נהגו להדביק "נקודות חן מלאכותיות" על פניהן.

כיום, בעידן המודרני נקודות חן נתפסות לרוב כמאפיין ייחודי של כל אחד ואחת מאיתנו. חלקנו רואים בהן כסימן ליופי וייחודיות, בעוד שיש אחרים אשר רואים בהן כפגם אסתטי ולכן הם יעדיפו להסיר נקודות חן מסיבה אסתטית.

כמובן שיש גם נקודות חן "מפורסמות" אשר בעבר ובהווה סלבריטאים מפורסמים רבים התהדרו עם נקודת חן כזאת אחרת. דוגמאות לכמה מהם הן:

  • סינדי קרופורד – סופר מודל שאר נקודת החן מעל השפה העליונה שלה הפכה גם לסימן ההיכר שלה.
  • מרילין מונרו – מעבר לתמונה האייקונית שלה עם השמלה הלבנה, לא פחות מפורסמת הייתה גם נקודת החן מעל שפתה העליונה.
  • אווה גרדנר – שחקנית קולנוע אמריקאית מוערכת אשר הייתה ידועה בנקודת החן שלה.
  • אנריקה איגלסיאס – זמר ספרדי-אמריקאי מוביל. אשר נקודת החן בפניו נחשבה לא פחות מושכת מהוא עצמו.
  • ביונסה – זמרת ושחקנית אמריקאית. אשר נחשבת כדיווה המושלמת בעולם המוזיקה. אשר מתהדרת בנקודת חן.

סיכום

אזי כפי שכבר הבנתם, נקודות חן הינן תופעה נפוצה בעלת היסטוריה ומשמעות תרבותית ענפה. יחד עם זאת, קיימת חשיבות להיות מודעים לסימנים מחשידים מקדימים בנקודות החן בגופכם. מומלץ לא להקל ראש ולפנות לרופא עור בכל מקרה העולה בכם חשד כלשהו. למידע נוסף על מלנומה, מניעה, אבחון וטיפולים, ניתן לבקר באתר העמותה הישראלית לסרטן העור, המהווה מקור מידע מקיף ותמיכה לחולים ובני משפחותיהם. ברוב המקרים הסרת נקודות חן מתבצעת מסיבות אסתטיות, אך לעיתים קיים גם צורך רפואי להסרתן. אנשים רבים חוששים להסיר נקודות חן מכיוון שעלולה להיווצר צלקת. אך כיום קיימות שיטות מתקדמות להסרת נקודות חן עם סיכוי אפסי להיווצרות צלקת. כגון הסרה בלייזר. למידע על שיטות ההסרה, סיכונים, עלויות ויתרונות – קראו את המדריך המלא להסרת נקודות חן, הכולל תשובות לשאלות הנפוצות ביותר.

 

שאלות ותשובות נפוצות על נקודות חן

מה ההבדל בין נקודת חן מולדת לנקודת חן נרכשת?

ההבדל העיקרי טמון בזמן הופעתן: נקודת חן מולדת מופיעה כבר בלידה או זמן קצר לאחר מכן, בעוד שנקודה נרכשת מתפתחת במהלך החיים – לרוב עד גיל 40.

ברוב המקרים נקודות חן אדומות (המנגיומות) אינן מסוכנות ואינן מסווגות כממאירות, אך מומלץ לבדוק כל שינוי פתאומי בגודל, צבע או מרקם אצל רופא עור.

שינויים בצבע, בגודל או בצורת נקודת חן עשויים להצביע על התפתחות של מלנומה – סרטן עור מסוכן. גילוי מוקדם עשוי להציל חיים.

בעוד שביוון העתיקה וצרפת הן נחשבו לסמל יופי, בימי הביניים במקומות מסוימים הן קושרו לכישוף – וכיום הן נחשבות לעיתים לפרט אסתטי ולעיתים למטרד רפואי.

נקודות חן נוצרות מהצטברות של מלנוציטים – תאים המייצרים מלנין, הפיגמנט שאחראי לגוון העור. ריכוז המלנין משפיע על צבע וגודל נקודת החן.

השאירו פרטים עכשיו – ונחזור אליכם עם כל המידע והצעת מחיר מותאמת

רוצים עוד פרטים? מעוניינים בהצעת מחיר בקליק? ניתן גם לפנות אלינו ישירות בוואטסאפ!

תפריט נגישות